Turisztikai csúcs a vajdahunyadi várnál

Újabb történelmi csúcsot döntött tavaly a vajdahunyadi vár a látogatók számát illetően. 2018-ban a belépőt váltó látogatók száma meghaladta a 350 000-t. Egy évvel korábban 330 ezernél többen látogatták meg a Hunyadiak ősi fészkét, ami szintén történelmi csúcs volt.

Akárcsak az előző években, a legtöbb látogató tavaly is a nyári hónapokban érkezett, csupán augusztusban több, mint 75 000-en, vagyis többen, mint a kohászváros teljes 60 000-es állandó lakossága.

Idén egységes lesz a belépők ára a vajdahunyadi várnál. A felnőttek 30 lejt, a nyugdíjasok 15 lejt, a diákok, pedig 7 lejt fizetnek időszaktól függetlenül. 

Vajdahunyad várának története

A tatárjárás után épült fel az a vár, melyet Zsigmond király adományozott Hunyadi János apjának, Vajknak 1409-ben. Érdekes módon az adománylevél már külön megemlítette az akkor hároméves kisfiút, Hunyadi Jánost. A pletykák szerint Zsigmond király feltűnően önzetlen támogatása hátterében az állhatott, hogy Hunyadi János az ő törvénytelen fia volt. Az tény, hogy Zsigmond végig nagylelkűen egyengette Hunyadi János katonai karrierjét.
A Hunyadiaknak adományozott várat Hunyadi János kaputornyokkal, és védőbástyákkal látta el, külső tornyos várrá alakítva. 1446-ban építik a gótikus várkápolnát, 1452-ben a kéthajós gótikus lovagtermet. Hunyadi halála után özvegye, Szilágyi Erzsébet reneszánsz ízlés szerint bővíti, ekkor épül az északi épületrész udvarán látható Mátyás-loggia. Későbbi tulajdonosa, Bethlen Gábor fejedelem az északi szárnyra egy, a délire két emeletet húzatott, ekkor barokk belső díszítést kapott a kastély.
A XVIII. századtól kincstári tulajdon, így elkerüli az osztrák megsemmisítési parancsot, mely annyi várunk pusztulását okozta. Nem kíméli azonban több tűzvész, ami komoly pusztítást végez, az 1870-es években Steindl Imre és Schulek Frigyes tervei alapján restaurálták. Napjainkban szinte teljes épségében fogadja a látogatókat.
Forrás: kirandulastippek.hu