Székelykapu díszíti mostantól kezdve a Magyar Házat

A kaput, amely az Összetartozunk székely-szórvány kapcsolat gyümölcse, október 24-én llították fel. "Köszönjük Haszmann Pali bácsinak és csapatjának az értékes alkotást, Ferenczi István és csapatának a lelkes munkáját és nem utolsó sorban, a Magyarország kormányának a támogatását" - írta közösségi oldalán a Vajdahunyadi Magyar Ház.

A Ház udvarán egy kopjafát is felállítottak. Júniusban egyébként egy, a kinti programoknak szánt filagóriát is építettek a Magyar Ház udvarán.

Fotó: https://www.facebook.com/VajdahunyadiMagyarHaz

Megújul Vajdahunyad régi városközpontja is

Kétmillió euró értékű uniós támogatásról írt alá szerződést a napokban Dan Bobouţanu vajdahunyadi polgármester. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap 2014–2020-as keretéből már tavaly megpályázta a település a régi városközpont felújítását, a szerződés megkötésére azonban csak most került sor. A revitalizációs tervben három nagyobb tétel szerepel: a vajdahunyadi Szabadság tér (Piaţa Libertăţii) átépítése, színpaddal, szökőkúttal, új bútorzattal való ellátása, a Vasmúzeum létrehozása, valamint egy gyalogoshíd megépítése a Cserna folyó felett. Mindhárom létesítmény a vajdahunyadi kulturális és turisztikai élet fellendítését szolgálja.

Egyre több titkát fedi fel a vajdahunyadi vár

Még egy évig zajlik a vajdahunyadi vár felújítása, de még mindig tartogat meglepetéseket a kutatók, restaurátorok számára. Legutóbb például az Ókaputorony egyik falán karcolással készült rajzot fedeztek fel, amely egy lovagi harcjelenetet ábrázol. A kutatók szerint a rajz egy klasszikus, egy hölgy szívének elnyeréséért vívott lovagi harcot jelenít meg. – Újabb és újabb dolgokat fedezünk fel a vajdahunyadi várban! A munkálatok előrehaladásával egyre több titkát fedi fel nekünk a vár. A legújabb felfedezésünk egy középkori „graffiti”, amely egy lovagi harci jelenetet ábrázol. A falat, amelyen a rajz található, restauráljuk, és amint befejezzük, a látogatók is megtekinthetik – közölte a vajdahunyadi vár múzeuma.

Amióta elkezdődött a vár restaurálása, több jelentős felfedezést is tettek a szakemberek: titkos, fél évezredesnél régebbi falfestményekkel díszített szobákat találtak, föld alatti rejtekhelyekre és eddig nem ismert kapukra is bukkantak az utóbbi időben. A vajdahunyadi vár Erdély egyik legfontosabb történelmi múemléke, amelyet európai uniós támogatásból újítanak fel. A munkálatok befejezésének határideje 2021. augusztus 31. Érdekes egybeesés, hogy éppen augsztus 11-én van Hunyadi János halálának 564. évfordulója.