Vajdahunyad vára a Hunyadi család ősi birtoka volt. Vajk Kenéz 1409-ben kapta adományul a birtokot Luxemburgi Zsigmondtól, amelyet az uradalom központjává tett. (Innen vette fel a család a  Hunyadi nevet is) Az ő fia, törökverő Hunyadi János építette fel a mai vár helyén az első erődöt, amely rendkívül jó földrajzi fekvése miatt szinte bevehetetlen volt már akkor is.

1446 után Hunyadi János a Magyar Királyság kormányzója lett. Ezen időszak alatt felesége, Szilágyi Erzsébet vette át a birtokai igazgatását, aki jó gazdaként kezelte az uradalmat. Ekkor épült európai színvonalú lovagvárrá a vajdahunyadi erődítmény. Az Erdélyi Fejedelemség idején a vár újabb és újabb fejlesztéseken esett át. 1618-ban került Bethlen Gábor birtokába, aki a korszerűsítések elvégzése után unokaöcsének, Bethlen Istvánnak adta át a gazdag birtokot. 1725-től a kincstári uradalom hivatalai költöztek be a várfalak mögé.

1807-ben újabb felújítás kezdődött el I. Ferenc utasítására, de 1818-ban egy villámcsapás tüzet okozott, s felperzseli az épületeket. 1854-ben újabb tűzvész pusztított, s az erődítmény állapota drasztikusan leromlott. 1868-ban Arányi Lajos szorgalmazására, közadakozásból újjáépült a vár, ekkor vette fel jelenlegi egységes gótikus külsejét.

Ma viszont ha ellátogatunk eme történelmi jelentőségű műemlékhez, akkor nem találunk benne semmilyen magyarságra való utalást, sem magyar ereklyéket. Habár a vár gyönyörű külseje magával ragad minket, belseje üres és kopár. Az egykoron pezsgő élet színhelyéül szolgáló lenyűgöző építmény gazdag műtárgygyűjteményét hiába keresnénk itt, mivel Bukarest gyűjteményei osztoznak rajta. 

2019-ben, európai uniós támogatásból nagyszabású felújítási munkálatok kezdődtek meg a várban. Amióta elkezdődött a vár restaurálása, több jelentős felfedezést is tettek a szakemberek: titkos, fél évezredesnél régebbi falfestményekkel díszített szobákat találtak, földalatti rejtekhelyekre és eddig nem ismert kapukra is bukkantak az elmúlt időszakban. A munkálatok befejezésének határideje 2021. augusztus 31.

Képek:

1., 2., A vár régi képeslapokon Forrás: https://varak.hu/latnivalo/index/1439-Vajdahunyad-Vajdahunyad-vara/

  1. A felújítás alatt álló kastély napjainkban.