A város kulturális intézményei

Corvin-Sarvaria Magyar Ház

A Magyar Ház teret és hátteret biztosít olyan közművelődési tevékenységek, programok, rendezvények, konferenciák, fórumok szervezésére, amelyek a szórványsorsot élő és önmagát már-már feladó vajdahunyadi magyarság önazonosság-tudatának felébresztését, megtartását célozzák, egyúttal bizonyítva a magyarság minőségi jelenlétét a város és a megye életében. Célja felpezsdíteni a helyi és megyei magyar vonatkozású kultúréletet. Teret nyújt azok számára, akik művelik a magyar kultúrát – zenés, irodalmi előadásokra felkészítve őket, bevonva minden korosztályt. Hagyományos műsoros ünnepségeket szervez minden évben március 15-én, anyák napján, gyermeknapkor, Szent István-napkor, szüretkor, október 6-án és 23-án, Mikuláskor, karácsonykor, szilveszterkor, farsangban.

Cím: str. Timotei Cipariu nr. 29.
Kapcsolattartó: Doboly Beatrix
E-mail: magyarhazhunyad@yahoo.com vagy bdoboly@yahoo.com
Telefon: +40 741 038 251

Kultúrház

Telefon: 0727/750 830 vagy 0734/779 339
E-mail: casadeculturahd@yahoo.com

Vajadhunyad vára

Strada Castelului 1-3.

Tel: +40786048718

Email: contact@castelulcorvinilor.ro

Nyitva tartás:

Hétfő-től - Vasárnap-ig: 9:00 - 17:00 (utolsó belépés 40 perccel zárás előtt)

Városi könyvtár

1950-ben létesült, 30.000-es könyvállománnyal. Ma több mint 79 ezer dokumentumot őríz.

Cím: Str. Constantin Brâncuşi, nr. 2, Bl. X2.

Telefon 0254/711.549

Fax      0254/515.903

Művészeti galéria

Cím: George Enescu utca 6.

tel.0756035809

A város nagy-rendezvényei

Hunyad Megyei Magyar Napok

Az eseménysorozat 9 településen, köztük Vajdahunyadon, számos programmal várja az érdeklődőket. A szervezők igyekeztek széles körű programkínálatot kialakítani, amely nemcsak a felnőtt generáció érdeklődési körét érinti, hanem a fiatalokat is odavonzza. A kulturális program számos koncertet, előadást, kiállítást, szabadtéri foglalkozást, néptánc előadást foglal magában és nem utolsó sorban a gasztronómia kedvelői is összemérhetik tudásukat.

Magyar Szórvány Napja

November 15-én, Bethlen Gábor születésének és halálának a napján ünnepeljük a Magyar Szórvány Napját. A Hunyad megyéből induló kezdeményezést mára a magyar országgyűlés is elfogadja, így már nemcsak Hunyad megyében, nemcsak Erdélyben, de immáron az egész Kárpát-medencében ez a nap a „szórvány napja”.

 

Hunyadi János középkori fesztivál

 2019-ben rendezték meg első ízben a Hunyadi János középkori fesztivált. Vajdahunyad önkormányzata, Hunyad Megye Tanácsával karöltve úgy döntött, ideje egy olyan középkori fesztivált rendezni a Hunyadi várban, illetve környékén, mely méltó a különleges szépségű és nagy népszerűségnek örvendő műemlékhez. A háromnapos rendezvény programját igyekeztek úgy összeállítani, hogy abból a turisták és a helybeliek, illetve a különböző társadalmi rétegek is megtalálják a kedvükre valót. Ezért két helyszínen, gyakorlatilag párhuzamosan zajlottak az események: a középkori hangulatot idéző műhelyeknek, koncerteknek, operaelőadásoknak a vajdahunyadi vár biztosított teret, a történelmi parádé, a koncert viszont a város új sétaterén zajlott.

Vajdahunyadi városnapok

A július 22–28. között zajló egyhetes rendezvénysort az 1456. július 22-én kivívott nándorfehérvári győzelem emléke előtt tisztelegve szervezi meg a helyi polgármesteri hivatal. A történelmi évforduló ugyan halványan, egy-két esemény kapcsán jelenik meg az egyhetes programban, zenei és sportrendezvényekben azonban gazdag. A vajdahunyadi polgármesteri hivatal néhány esztendeje nyílt napokat is szervez a városnapok keretében, amikor ingyen látogathatók a település turisztikai attrakciói.